Gondolom sokan szeretitek a gyümölcsöket. Hogy még jobban szeressétek, leírok pár dolgot a gyümikről + a vitaminokról. :)

Gyümölcsök vitamintartalma

Megnevezés K-vit.
(µg)
Karotin
(mg)
E-vit.
(mg)
B1-vit.
(µg)
B2-vi.
(µg)
B6-vit.
(mg)
Biotin
(µg)
C-vit.
(mg)
Alma 2,5 0,05 0,6 50 50 0,07 1,0 5
Csipkebogyó 90 - - 100 - - - 400
Dió - 0,05 24,7 400 100 0,34 6,3 25
Kajszibarack - 1,8 0,5 20 30 0,06 1,7 10
Málna - 0,08 1,4 20 30 0,05 2,3 30
Meggy - 0,3 - 50 20 0,05 0,8 10
Mogyoró - 0,03 28 400 500 0,19 34 6
Őszibarack - 0,4 0,6 20 20 0,07 1,8 7
Vörös ribizke - 0,04 0,2 40 30 0,02 4,2 30
Fekete ribizke - 0,1 1,0 60 10 0,02 2,4 160
Szőlő - 0,3 - 50 50 1,4 5,2 5
Szilva - 0,2 0,8 50 20 0,04 0,1 6


Gyümölcsök szénhidráttartalma

Megnevezés Kcal Fehérje Zsír Szénhidrát
Alma 30 0.4 0.4 7
Ananász 51 0.4 0.7 12.0
Avokadó 139 0.9 14.2 0.8
Banán 103 1.3 0.1 24.2
Birsalma 41 0.6 0.9 9.1
Citrom 25 0.4 5.8 2.3
Cseresznye 61 0.8 0.7 14.0
Dió 650 19 57 12
Egres 38 0.6 1.4 8.0
Eper 34 0.4 0.5 7.0
Füge 64 0.0 0.3 15.5
Füge, szárított 262 3.5 0.0 62.0
Gesztenye 167 4.8 1.5 32.6
Görögdinnye 29 0.5 0.2 6.5
Grapefruit 35 0.5 1.6 7.2
Kajszibarack 46 0.9 0.6 10.2
Kiwi 55 1.0 0.6 11.3
Kókuszreszelék 604 5.6 62.0 6.0
Körte 50 0.4 0.3 12.0
Málna 28 1.2 0.8 5.4
Mandarin 44 0.7 0.8 9.8
Mangó 56 0.0 0.2 13.4
Meggy 51 0.8 1.4 11.0
Narancs 40 0.6 1.5 8.5
Nektarin 48 0.4 0.5 11.4
Őszibarack 40 0.7 0.3 9.0
Papaja 32 0.0 0.1 7.6
Ribizli, (fekete) 47 0.9 2.0 9.5
Ribizli, (vörös) 33 0.6 1.2 7.0
Szamóca 34 0.9 0.6 7.2
Szeder 32 0.8 1.8 6.0
Szilva 57 0.7 0.5 13.1
Szilva, (ringló) 59 0.0 0.8 13.5
Szőlő 76 0.6 0.5 18.1

 

 

Vitaminokról

A-vitamin (axerophtol)

napi szükséglet: 0,8-1 mg

forrásai: vaj, tojássárgája, máj,vese, piros és sárga zöldségek, gyümölcsök - pl. paradicsom, sárgarépa (ezek festékanyaga - a karotin - az emésztőrendszerben alakul A-vitaminná)

élettani hatásai: nélkülözhetetlen a szürkületi látáshoz; fenntartja a hámsejtek épségét, segíti a növekedést (főleg a csontokét valamint a fogakét); fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét

hiányában fellépő tünetek: kiszáradt, repedezett bőr; farkasvakság

túladagolásakor fellépő tünetek: hajhullás, bőrgyulladás; fáradtság

egyéb: zsíroldékony

 



B1-vitamin (tiamin vagy aneurin)

napi szükséglet: 1,2-1,8 mg

forrásai: élesztő, hús, bab, dió,korpás liszt, rozs

élettani hatásai: az izmok és azidegek működésében játszik szerepet

hiányában fellépő tünetek: izombénulás; depresszió

túladagolásakor fellépő tünetek: viszketés, izzadás

egyéb: vízben oldódik, hőre bomlik

 



B2-vitamin (riboflavin)

napi szükséglet: 1,5-2 mg

forrásai: tej, sajt, hús, tojás

élettani hatásai: a bőrszövet egészségesműködésében játszik szerepet

hiányában fellépő tünetek: fogínygyulladás,szájzuggyulladás

egyéb: vízoldható, hőre nem bomló

 



B3-vitamin (nikotinsavamid)

napi szükséglet: 15-25 mg

forrásai: búzadara, korpa; hús, máj

élettani hatásai: idegműködésben ésa bőrszövet egészségének fenntartásában van szerepe

hiányában fellépő tünetek: bőrgyulladás;hasmenés; szellemi károsodás

túladagolásakor fellépő tünetek: allergia

egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló

 



B5-vitamin (pantoténsav)

napi szükséglet: 8 mg

forrásai: karfiol, máj, tej, barna kenyér

élettani hatásai: a bőr és haj egészségesállapotának fenntartásában jut szerephez

hiányában fellépő tünetek: őszülés

egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló

 



B6-vitamin (piridoxin)

napi szükséglet: 1,5-3 mg

forrásai: élesztő, búza, burgonya, máj,tengeri hal

élettani hatásai: izomműködés, idegműködésfolyamatainak résztvevője; szerepet játszik ingerületátvivő anyagok képzésében

hiányában fellépő tünetek:idegrendszeri zavarok; bőrbetegségek

túladagolásakor fellépő tünetek: bőrérzéketlenség;bénulás

egyéb: vízoldékony, hőre nem bomlik

 



B12-vitamin (kobalamin)

napi szükséglet: 0,001-0,005 mg

forrásai: sovány hús, máj, tojás,tejtermékek

élettani hatásai: fehérjeképzés résztvevői;az idegek és a bőr egészséges működéséhez szükséges

hiányában fellépő tünetek: gyengeség,ingerültség, "feszült idegállapot"

túladagolásakor fellépő tünetek: pattanások

egyéb: vízoldékony, hőre nem bomlik

 



Bc-vitamin vagy M-vitamin (fólsav)

napi szükséglet: 0,15 mg

forrásai: máj, tej, barna kenyér, élesztő,zöld levelek

élettani hatásai: a vérsejtek képzéséhez szükséges

hiányában fellépő tünetek: vérképzésizavar; gyomor- és bélpanaszok; a növekedés visszamaradása

egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló;bizonyos bélbaktériumok is előállítják

 



H-vitamin (biotin)

forrásai: tej, élesztő, belsőségek

élettani hatásai: a szövetek növekedéséhezés egészséges működéséhez szükséges

hiányában fellépő tünetek: fokozott faggyútermelődés; a növekedés megáll

egyéb: vízoldékony, hőre nem bomló;szintén a B2-vitamincsoport tagja; egyes bélbaktériumok is képesek előállítani

 



C-vitamin (aszkorbinsav)

napi szükséglet: 70-75 mg

forrásai: gyümölcsök - citrusfélék (pl. narancs, citrom); zöldségek (elsősorban paradicsom, paprika)

élettani hatásai: szövetek képződéséhezés egészséges fennmaradásához szükséges; fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet és gyorsítja a sebek begyógyulását

hiányában fellépő tünetek: skorbut; fertőzésre való hajlam; lassú sebgyógyulás; fogínyvérzés

túladagolásakor fellépő tünetek: vesekő; gyomorfekély; hasmenés

egyéb: vízoldékony, hőre bomlik

 



D-vitamin (kalciferol)

napi szükséglet: 0,005-0,01 mg

forrásai: máj, tojássárgája, tengerihal, élesztő, tej, vaj

élettani hatásai: a kalcium ésa foszfor felvételéhez és a csontokba való beépüléséhez szükséges

hiányában fellépő tünetek: csontfejlődésizavarok, rendellenességek (növekedésben lévő gyermekeknél); csontlágyulás(felnőttkorban)

túladagolásakor fellépő tünetek: mészlerakódásaz erekben és a vesékben; hányás, hasmenés

egyéb: zsíroldékony; UV-fény (napfény)hatására képződik a bőrben elővitaminjából

 



E-vitamin (tokoferol)

napi szükséglet: 10-12 mg

forrásai: mogyoró, dió, növényiolajok, gabonacsíra; hús tojássárgája

élettani hatásai: szerepet játszik aDNS, az RNS és a vörösvérsejtek képzésében; fokozza az izmok tápanyaglebontását

hiányában fellépő tünetek: kóros zsíremésztés

túladagolásakor fellépő tünetek:izomgyengeség; véralvadás zavara

egyéb: zsíroldékony; az A-vitamint védiaz oxidációtól; a K-vitamin hatását csökkenti

 



K-vitamin (fillokinon)

napi szükséglet: 1-20 mg

forrásai: karfiol, káposzta,paradicsom, spenót, dió, gabona, tej

élettani hatásai: a májban a véralvadástokozó protrombin képződéséhez szükséges

hiányában fellépő tünetek: vérzékenység

túladagolásakor fellépő tünetek: vérképzésizavarok

egyéb: zsíroldékony; a bélcsatorna baktériumflórája is előállítja


 

 

Források: http://taplalkozas.bioenergetikus.hu/vitamin.php
http://szenhidrattablazat.csaknem.hu/gyumolcsok.php

http://www.nagyutazas.hu/magyar/magazin/article.php?id=213

Elite


Én döntöm el, hogy kikerülsz-e vagy sem. Feltételek konkrétan nincsenek, bárkinek van esélye.